Kosken kuohua ja kalliojyrkänteitä – Palakosken virkistysalue, Vihti

Karttalähteestä riippuen nimillä Palakoski tai Palokoski tunnettu, Palojärvestä Karhujärveen Vihdissä laskeva upean maiseman ympäröimä joki oli keväisen päiväretken kohteena. Alueelta löytyy mukavasti sekä valmiita polkuja lyhyelle lenkille, kuin haastavaa ja monipuolista maastoa pidemmälle patikalle.

Alle tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsevan virkistysalueen tärkeimpänä yksittäisenä käynnin arvoisena kohteena mainittakoon Mummusali -niminen näköalapaikka. Tällä kertaa tämä näköala ohitettiin, ja hypättiin parin kilometrin jälkeen pois merkatulta polulta upeaan keväiseen metsämaisemaan.

Kalliolle, kukkulaalle, kaatumatta

Polulta puolen tunnin päässä alettiin katselemaan kartan avustamana mahdollisia kävelykohteita. Korkeuserot alueella tuottivat mielenkiintoisia haasteita reititykseen aina paikasta paikkaan siirtyessä. Keväiset sulamisvirtaukset korkeilta kallioalueilta Palokosken suuntaan olivat luoneet pieniä jokia ja lampia yllättävänkin korkeisiin paikkoihin. Samat korkeuserot tarkoittivat myös sitä, että välillä menivät sekä koira että taluttaja nelivedolla mäenreunaa ylös. Omat haasteensa toivat myös kevään liukastamat kallioita vuoraavat sammalkaistaleet.

Ilman isompia vahinkoja selvittiin hieman yli puoli kilometria linnuntietä Mummusalilta etelään, aikaa lienee mennyt puolisentoista tuntia. Alueen maisemat ovat hauskan vaihtelevia, ja kallioinen, korkea ja pikkumäntyinen näkymä tuokin mieleen paljon pohjoisemmat alueet.

Matka jatkui Bakskogenin korkealta alueelta metsän läpi itään kohti Mustassuon metsänsuojelualuetta. Alueella on suojeltu metsätyyppi, joka maallikon silmään ei salaisuuksiaan paljastanut, mutta kävely maistui silti.

Loppumatka kulki kohti pohjoista ja lähtöpistettä. Lähes välittömästi polulta poistuttuamme oli näkynyt jälkiä ja jätöksiä pääasiassa valkohäntäpeurasta sekä kauriista, muutamaa hirvensorkkaa unohtamatta. Erään kallion ylitettyämme pääsimme koiran nenän avustuksella myös yhden peuran läheisyyteen, mutta ennenkuin ehdin kameraa edes miettiä, sai se vainun meistä ja loikki näkymättömiin.

Palakosken alueella on mielenkiintoista maastoa – niin merkattua polkua kuin mielenkiintoista metsäaluetta – kaikenlaisille retkeilijöille. Pääkaupunkiseudun asukeille kohde on myös niin lähellä, että kannattaa ainakin yksi iltapäivä käydä viettämässä Palakosken maisemia ihaillen.