Keväinen Sinivuori – Sinivuoren Luontopolku, Kangasniemi

Parisenkymmentä kilometria monelle mökkeilijälle tutulta Kangasniemen kylältä sijaitsee Sinivuoren luontopolku, noin kuuden kilometrin lenkki vaihtelevassa maastossa jonka kohokohta on Sinivuoren huippu.

Puulan ollessa vielä lähes kokonaan jään peitossa oli etukäteen kysymyksiä reitin kunnosta, mutta nämä osoittautuivat turhiksi. Toki paikoin oli erittäinkin liukasta, mutta selvästi luontopolkua oli käytetty talvellakin reilusti joten polut olivat kävelykunnossa.

Luontopolku alkaa osoitteesta Rutakoskentie 1014, jossa on tienristeyksessä parin auton parkkipaikka. Aika sivussa asutuskeskusista toki ollaan, joten en usko että paikalla hirveätä ruuhkaa on, mutta kannattaa toki pitää mielessä ja varautua huonolla tuurilla parkkeeraamaan hieman kauemmas.

Polku on merkattu suurimmaksi osaksi hyvin punasinisellä – ja paikoin keltaisella – merkinnällä. Reitti kulkee alunperin erään mökin pihan läpi, mutta matkalle on tehty vaihtoehtoinen polku, joka antaa mökin asukeille rauhan ja kiertää piha-alueen hieman kauempaa. Tämä kiertotiekin on merkitty hyvin – toki polun pohjakin pitää retkeilijän oikealla tiellä. Reitti kulkee metsätietä ja polkua, tiheätä sekametsää ja hakkuuaukeaa, tasaista ja mäkistä väylää. Vaihtelua ja maisemia on siis lyhyellä matkalla paljon.

Reitin huippukohta on itse sinivuori, johon saavutaan reitin puolivälin jälkeen. Maisemat paikalla ovat mahtavat, ja retkeilijälle löytyy yöpymiseenkin soveltuva hyväkuntoinen kota, jota kotavihkosta katsottuna on käytetty talven läpi mukavaan tahtiin.

Pari kilometriä maalaismaisemaa huipun jälkeen on vielä edessä, jonka jälkeen muutama sata metriä metsätietä takaisin parkkipaikalle.

Sinivuoren luontopolku on ohiajavalle tai alueella mökkeilevälle ehdottomasti päiväretken arvoinen kohde. Reitti on hyvin merkattu, noin kuusi kilometriä pitkä, eikä mitenkään erityisen vaativa. Korkeuseroja toki löytyy, mutta peruskunnossa oleva retkeilijä niistä selviää helposti.