Hämeen Suohelmi – Suurisuon Luontopolku, Janakkala

Kevään kovasti tehdessä tuloaan ja aurinkoisen sään inspiroimana teimme myöhäiskeväisen retken Suurisuolle Janakkalaan. Upea suo-alue sijaitsee hieman noin puoli tuntia Hämeenlinnasta, ja noin parikymmentä minuuttia kolmostieltä Janakkalan liittymästä, joten paikka on monelle lyhyen matkan päässä.

Pitkospuut kiertävät suo-alueen eteläpuolta, ja kuljettavaa on noin parin kilometrin verran. Kirjoitushetkellä puut olivat hyvin kuljettavassa kunnossa koko matkaltaan. Suotyyppejä on alueella monenlaisia, ja alueella on myös vahvahko valkohäntäpeurakanta joista saattaa vilahduksen aina välillä nähdä.

Pitkospuita hetken matkaa kuljettua paljastuu suon lounaislaidalta löytyy myös pitkoksilta johtavan polun päästä komea lintutorni, josta on upea näköala suo-alueelle.

Alueelle kannattaa saapua varta vasten tehdyn parkkipaikan kautta, joka löytyy osoitteesta Suurisuo 17, Janakkala. Polku pitkospuille on yhtä mainiossa kunnossa kuin puut itsekkin, joten reitti on erittäin helppokulkuinen ja sopii koko perheelle.

Pidempäänkin retkeen alue tarjoaa mahtavat ja vaihtelevat mahdollisuudet. Netin karttapalveluiden avulla voi pitkospuiden ympärille suunnitella Hämäläisiä metsäteitä kiemurtelevan retkipäivän. Suurisuon kiertäminen helppokulkuista metsätietä pitkin on yksi mahdollisuus, tai vaativampaa reittiä hakevalle alueen läpi kulkevat kannistonharju ja koivistonharju tarjoavat maisemareittiä kavioiden muokkaamilla poluilla.

Suurisuon pitkospuiden upeat maisemat ja lähimaasto tarjoavat kaikenkokoiselle ja näköiselle retkeilijälle mukavan puolituntisen tai vaikka kokonaisen patikointipäivän. Kohde on eräs etelä-hämeen merkittävimpiä suo-alueita niin monimuotoisuudessaan kuin tavoitettavuudessaankin. Suosittelemme käymään, jos aiemmin ei ole Suurisuo silmään osunut.